Basic Check® testiranje učenika osnovnih i srednjih škola u Rasinskom okrugu

Početak nove školske godine i povratak đaka u klupe označio je i novu mogućnost da se mladi, koji treba da se opredeljuju za dalje školovanje i razvoj svoje karijere, odazovu na Basic check testiranja, koja se sprovode u okviru programa „Znanjem do posla“.

Samo u jednom danu Basic check test uradilo je pedesetak učenika sa područja Kruševca, odnosno po jedno odeljenje osmaka i srednjoškolaca.

Test koji treba da im ukaže na sklonosti, znanja i sposobnosti, odnosno da proceni i analizira njihove kompetencije, rešavali su đaci druge godine smera elektrotehničar računara, u kruševačkoj Prvoj tehničkoj školi. Njihovi utisci nakon testiranja su pozitivni.

„Ovo je veoma korisno, unapređuje sistem rada u školi. Testiranje je bilo zanimljivo, nije bilo mnogo teško. Mislim da će mi ovo pomoći da znam koje su mi slabije oblasti, da mogu na njima da poradim. Smatram da sam geometriju i matematiku lošije uradio“, rekao je Stefan Purić, koji inače planira da studira jezike, pa mu je zato važno da mu na ovom testiranju engleski nije bio težak.

Njegovom drugu iz odeljenja Igoru Stojkoviću su pitanja pred kraj testa bila laka jer, kako je rekao, odnosila su se na znanje iz svakodnevnog života.

„Planiram da studiram kako bih sutradan imao bolju platu. Još nisam siguran šta bih studirao, ovo je dobar način da vidimo šta nam ide dobro, a šta ne.“

Da je test dobar i koristan smatra i Mateja Brkić, koji očekuje da će mu rezultati testiranja pomoći da reši dilemu u vezi sa studijama.

„Razmišljam da upišem FON ili ETF u Beogradu, a što se današnjeg testiranja tiče mislim da sam dobro uradio matematiku, nije bilo teško“, smatra Brkić koji se u Prvu tehničku školu upisao iako mu je psiholog iz osnovne škole savetovao da pohađa Gimanziju. Ističe da se nije pokajao što je sledio svoju želju.

Testiranju srednjoškolaca prethodio je Basic check u OŠ „Knez Lazar“ u Velikim Kupcima, nedaleko od Kruševca, gde su nivo svog znanja proveravali osmaci.

Aleksa Pavlović, koji je u okviru programa „Znanjem do posla“ u kruševačkom Edukativnom centru angažovan kao karijerni savetnik, najavio je da će, što se karijernog vođenja i savetovanja tiče, aktivnosti do kraja godine biti usmerene na Basic check testiranja i individualna savetovanja.

Već za narednu nedelju zakazano je testiranje u trsteničkoj osnovnoj školi, kada će nivo svojih kompetencija proveravati 28 osmaka.

Podsetimo, Basic check test obuhvata zadatke za razmišljanje sa jezičkim sadržajima, zadatke za razmišljanje sa višedimenzionalnim sadržajima, numeričke zadatke za razmišljanje, engleski kao strani jezik, prirodne nauke, bezbednost na radu i higijenu, razumevanje tehnike, informatičku pismenost, pitanja o čoveku i zdravlju, kao i o ekonomiji, planiranju i organizaciji.

Tekst i foto: Jelena Božović / Uredila: Sandra Vlatković

Tekst je preuzet sa sajta znanjemdoposla.rs