Cinkara DOO obučava buduće bravare

Kruševačko preduzeće Cinkara doo, uključilo se u projekat „Znanjem do posla“, kako bi, obučavajući polaznike u svojim pogonima, dobilo bravare koji bi nakon toga ostali da rade u fabrici.

Reč je o preduzeću koja se bavi zaštitom metala postupkom toplog cinkovanja, odnosno prevlačenjem metala, te izradom metalnih konstrukcija.

U projekat „Znanjem do posla“, preduzeće se, prema rečima direktora Bojana Jovanovića, uključilo jer im se ideja učinila interesantnom te su procenili da bi im taj način obuke budućih radnika bio koristan.

„Odlučili smo da na taj način pokušamo da dođemo do kadra koji bi mogao da popuni radna mesta u bravarskom pogonu. Ukoliko se dobro pokažu planiramo da ih zaposlimo. Generalno, svi su u problemu sa pronalaženjem zaposlenih koji imaju odgovarajuće veštine, pogotovu je problem za tu struku, za bravare, ne samo u Kruševcu, već u Srbiji“, objasnio je Jovanović.

Cinkara doo je, kako je dodao, do sada zapošljavala bivše radnike IMK „14.oktobar“. U poslednje vreme sve teže dolazi do kadrova. Davala je oglase u medijima, koristila pomoć Nacionalne službe za zapošljavanje, te sarađivala sa Prvom tehničkom školom.

Kao samostalna firma, Cinkara doo postoji od 2001. godine, do kada je radila u okviru preduzeća „Latifović“. Prostire se na 30 hiljada metara kvadratnih, od čega je osam hiljada kvadrata pod halama. Zapošljava 60-tak radnika.

Tokom tromesečne obuke četvoro polaznika uči se poslu bravara. U okviru te obuke imaju 70 sati teorijske, a ostatak obuke sprovodi se na samom radnom mestu uz podršku mentora iz preduzeća.

Da su polaznici zainteresovani za obuku potvrđuje mentor Slobodan Ivić, po struci VK mašinski tehničar, koji iza sebe ima 36 godina radnog iskustva.

„Polaznike obučavamo da rade ručnim alatima, da bruse, obaraju ivice, buše rupe, čiste komade od bobica. U početku su to najjednostavniji zadaci, a potom rade na peskari, na bušilici mašinskoj, na glodalici, mašinskom strugu, u zavisnosti od toga za šta je ko od njih više zainteresovan“, kazao je Slobodan Ivić.

Za teorijski deo obuke zadužen je profesor Nenad Živadinović, koji inače u Prvoj tehničkoj školi predaje stručne predmete. On je polaznicima preneo potrebna teorijska znanja, kako bi oni potom mogli da prate praktičan deo, odnosno rad na konkretnom radnom mestu.

Tekst i foto: Jelena Božović / Uredila: Sandra Vlatković

Tekst je preuzet sa sajta znanjemdoposla.rs