Devet nedelja za konobara-šankera

Profesor ugostiteljstva u kruševačkoj Hemijsko-tehnološkoj školi Bogoljub Đukić priprema, kroz četrdeset časova teorijske obuke za zanimanje konobar-šanker, petoro praktikanata za praktičan deo obuke, kada će se, uz podršku mentora, oprobati na konkretnim poslovnim zadacima u tri kruševačka kafića.

Reč je mladima koji su odlučili da kroz program obuka na radnom mestu, u okviru projekta „Znanjem do posla“, dođu do željenog zanimanja.

„Po planu i programu ovog obrazovanja imamo četiri modula. Prvi je otvaranje i zatvaranje ugostiteljskog objekta i predaja smene, što traje četiri teorijska časa. Za modul o interakciji sa gostom i usluživanje predviđeno je 16 teorijskih časova, za predavanje o inventaru i kontroli zaliha četiri časa, dok o pripremi i posluživanju koktela i mešanih pića držimo16 časova“, objasnio je profesor ugostiteljstva Đukić.

U okviru navedenog, precizirao je on, polaznici teorijske obuke uče o prijemu i smeštaju gosta za sto, o tome kako da ga dočekaju, na kraju naplate račun i isprate gosta.

„Sa polaznicima obuke uradimo sve što je važno, od ulaska u ugostiteljski objekat, sređivanja aparata i mašina, objašnjenja kako se koriste, potom koje se čaše koriste, kako se obavlja popis, predaje smena, do toga kako da vode knjigu šanka. Učimo ih, takođe, o dnevnom prometu zaliha, o tome koji se sve inventar koristi u šanku, baru i sali restorana. Na kraju ih učimo i pripremanje nekih koktela“, naveo je naš sagovornik.

Đukić, koji je teorijsku obuku za zanimanje konobar – šanker mladima držao i u okviru prethodnog ciklusa obuka na radnom mestu, kaže da kroz pomenutih 40 časova polaznici dobijaju osnovu, suštinu, a da se nakon toga sami nadograđuju.

„Oni ovde dobijaju osnovno znanje, na primer, o koktelima, nauče najbitnije, kao što je zbog čega je važno da znaju specifičnu težinu pića. Dalje će u poslu imati priliku da se usavršavaju“, rekao je Đukić.

Petoro mladih će praktična znanja o poslu konobar-šanker, nakon teorijske obuke, sticati u tri kruševačka kafića, koji su se do sada prijavili za učestvovanje u obukama na radnom mestu. Reč je o „Paradox“ kafeu i Kafiteriji „But“, koji su ranije učestvovali u programu obuka na radnom mestu, kao i kafiću „Besne gliste“.

Obuka za posao šanker – konobar, teorijska i praktična, traje devet nedelja.

Tekst i foto: Jelena Božović / Uredila: Sandra Vlatković

Tekst je preuzet sa sajta znanjemdoposla.rs