E2E Priča – Osmaci: Uz KViS upis je lakši

Osmaci iz dve kruševačke škole su tokom poslednje nedelje septembra učestvovali na radionicama karijernog vođenja i savetovanja (KViS), organizovanim u okviru programa „Znanjem do posla“.

Reč je o šezdesetak đaka iz OŠ „Knez Lazar“ iz Velikih Kupaca i OŠ „Sveti Sava“ iz Čitluka, koji su kroz razgovor sa karijernim savetnikom dobili informacije koje treba da im pomognu pri izboru budućeg zanimanja.

„Trudimo se da im pružimo sve informacije koje će im pomoći da donesu dobru odluku i da istraže svoja interesovanja. Radionice su posvećene tome da podržimo mlade prilikom izbora karijere“ rekao je Aleksa Pavlović iz kruševačkog Edukativnog centra, koji se u okviru programa „Znanjem do posla“ bavi karijernim vođenjem i savetovanjem.

On podseća da je od početka ove godine usluge KViS-a, koje pruža Job Info centar Kruševac, iskoristilo 800 mladih, a da je plan da ih do kraja godine bude više od hiljadu.

Oni su koristili usluge grupnog i individualnog karijernog vođenja i savetovanja, pružanja podrške prilikom apliciranja za posao i usluge procene kompetencija.

Za osmake je, kako su nakon radionice kazali, ovakav vid podrške značajan.

„Sada je, da tako kažem, prilično čudno, jer treba da odlučim koju ću srednju školu upisati. A istovremeno, ima vremena, nije hitno. Mislim da bi bilo dobro istraživati različite opcije dok još mogu. Naravno, postoje i oni koji već sada znaju tačno šta žele i to je super za njih. Meni je potrebno još vremena da razmislim, jer ću negde ići četiri godine i moram dobro da razmislim o tome“, utisak je jednog od đaka, učesnika radionice.

Za njegovu drugaricu iz odeljenja ovakve radionice su zaista korisne jer je „dobro je kada te neko uputi i kada ti predstavi informacije koje ti nisu poznate“.

Đaci su potvrdili da do sada nisu imali slične radionice i da bi bilo bi lepo da ih bude više jer, kako su naveli, zaista im znači kada im neko objasni kako funkcioniše upis u srednju školu i šta čini karijeru.

Oni smatraju da im je radionica pomogla u tome da počnu da detaljnije razmišljaju o upisu u srednju školu, a naučili su, kako si rekli, takođe, šta znači „analitičko razmišljanje“.

Tekst i foto: Jelena Božović / Uredila: Sandra Vlatković

Vest preuzeta sa sajta znanjemdoposla.rs