JOB INFO centar Kruševac na sajmu obrazovanja

Mali maturanti iz Kruševca i pet opština Rasinskog okruga, mogli su na nedavnom Sajmu obrazovanja u Kruševcu, osim štandova 16 srednjih škola iz tog okruga, da obiđu i štand projekta “Znanjem do posla”, na kome je predstavljen deo programa koji se odnosi na karijerno vođenje i savetovanje.

Predstavnici kruševačkog “Edukativnog centra”, organizacije koja u Rasinskom okrugu sprovodi projekat, delili su flajere osmacima, razgovarali sa njima i objašnjavali im šta znači karijerno vođenje i savetovanje i zbog čega je važno.

“Mladima predstavljamo program karijernog vođenja i savetovanja, kako individualnog tako i grupnog, ali ih obaveštavamo i da je u okviru programa “Znanjem do posla” počeo da radi Job info centar, koji se bavi promocijom obrazovanja. Mi smo tu da mladima, koji su neodlučni prilikom odabira srednje škole, odnosno prilikom nastavka obrazovnog puta, pomognemo da razreše svoje dileme, da shvate šta je to što bi im odgovaralo”, rekao je Aleksa Pavlović, koji se u okviru projekta „Znanjem do posla“ bavi karijernim vođenjem i savetovanjem.

Nekoliko osmaka iz Brusa je na Sajam obrazovanja u Kruševac došlo jer planiraju da upišu srednju školu u tom gradu. Kažu da do sada nisu imali radionice u vezi sa karijernim vođenjem i savetovanjem, ali smatraju da bi tako nešto moglo da im pomogne.

„Planiram da upišem smer tehničar drumskog saobraćaja, raspitaću se koliko je poena potrebno za tu školu, na čijem je štandu malopre bila velika gužva“, rekao je Božur Rakić.

Njegov drug Aleksa Cvetković, takođe iz Brusa, planira da upiše elektrotehničku školu u Kruševcu, a procenjuje da će imati dovoljno poena.

Sa njima je bio i Viktor Pršić, kome je prva želja pri upisu elektrotehničar energetike.

„Mislim da ću imati dovoljno bodova za taj smer. Takođe, mislim da su ovakvi sajmovi veoma korisni, mogu da nam pomognu da izaberemo šta ćemo da upišemo. Do sada nismo imali nikakve radionice o tome, ali nam je razredni pričao i objašnjavao kako treba da biramo buduće zanimanje. Mislim da bi nam radionice o tome bile veoma korisne“, rekao je Viktor Pršić.

Školska uprava Kruševac je, uz podršku lokalnih institucija, nakon dve godine pauze zbog epidemije korona virusa, organizovala Sajam obrazovanja, a cilj je da se pomogne osmacima da donesu odluku u vezi sa budućim zanimanjem.

Na štandovima je bilo veoma kreativno, srednjoškolci su se potrudili da osmacima pokažu kako u praksi izgledaju zanimanja za koja se školuju te su jedni postavljali mozaik od pločica, drugi montirali mini robote, treći izvodili hemijske reakcije, a nije izostala ni bogata trpeza koju su pripremili đaci koji se školuju za kuvare i konobare.

Za 2.037 osmaka, koliko ih u Rasinskom okrugu ove godine završava osnovnu školu u srednjim školama u tom Okrugu na raspolaganju će biti 2.256 mesta.

Za sada se zna da će, osim postojećih, u Medicinskoj školi u Kruševcu biti otvoren novi smer, odnosno odeljenje za ginekološko-akušerske sestre, a očekuje se da obrazovni profili za zanimanja keramičar, teracer pećar i dekorater zidnih površina u Politehničkoj školi, kao i tehničar za biotehnologiju u Hemijsko-tehnološkoj školi, takođe budu odobreni.

Tekst preuzet sa sajta znanjemdoposla.rs

Tekst i foto: Jelena Božović / Uredila: Sandra Vlatković