Job shadowing- đaci “senke” konobara i kuvara

Troje đaka kruševačke Hemijsko-tehnološke škole, koji se obrazuju na smeru konobar- kuvar, provelo je radni dan u restoranu „Olive tree“, gde su pratili rad kuvara i konobara i videli kako u realnosti izgleda posao za koji se školuju.

Reč je o aktivnosti „job shadowing“, odnosno „senka na poslu“, koju u okviru programa „Znanjem do posla“ sprovodi kruševački Edukativni centar. Stefan, Milica i Jovan su danas, uz podršku osoblja restorana „Olive tree“, videli deo svojih poslovnih zaduženja.

Stefan Ivanović (16) je pomagao prilikom prijema gostiju, posmatrao pripremanje hrane i pića, samostalno spremao kafu, a naučio je i nešto novo.

„Do sada nisam znao dekantiranje vina, a to sam danas samostalno radio. To znači da se gostu prezentuje crveno vino po izboru. Prvo se malčice vina sipa u čašu, pa se pomiriše, da se proveri da je sve u redu, proveri se čep od vina, potom se sipa u dekanter i onda prezentuje gostu… Nisam imao tremu iako se sve to radi ispred samog gosta“, ispričao je Stefan.


Posao za koji se obrazuje ispunjava njegova očekivanja, a planira da se, nakon završetka škole, u ovoj profesiji oproba u inostranstvu.

Milica Petković, takođe, učenica druge godine, sigurna je da nakon završene škole želi da se bavi kuvarskim zanatom. Dopao joj se način rada u ovom restoranu, saznala je kako se čuva meso i dobila odgovore na nedoumice koje je imala.

„Posebno sam želela da saznam kako se priprema gulaš. Ovo je definitivno nešto čime bih želela da se bavim“, sigurna je Milica.

Jovan Lazarević (16) nam je potvrdio da je baš ovako zamišljao svoj budući posao.

„Danas smo najpre obišli kuhinju, prijatno su nas dočekali, pokazali su nam gde šta stoji, videli smo šta u toku dana rade. Ovo jeste posao kojim bih se bavio“, potvrdio je Jovan.

Ambicije su mu, kako je rekao, da nakon završene srednje škole nastavi da se obrazuje, a kako stvari za sada stoje, to će biti u oblasti ugostiteljstva.

Inače, usluga „job shadowing“, praktično povezuje dva segmenta programa „Znanjem do posla“, onaj koji se odnosi na karijerno vođenje i savetovanje (KVIS) i deo koji je posvećen obukama na radnom mestu (WBL).

„Job shadowing“ namenjen je mladima koji žele da vide kako zanimanje, ili posao kojim im se sviđa, izgleda u stvarnosti. To postižu tako što posete kompaniju koja se bavi tim poslom, budu u pratnji osobe koja taj posao obavlja i na licu mesta provere koliko su njihove predstave o tom zanimanju realne.

Tekst i foto: Jelena Božović / Uredila: Sandra Vlatković

Tekst preuzet sa sajta znanjemdoposla.rs