JPOA akreditacija – potvrda kvaliteta

Edukativni centar Kruševac nedavno je dobio dugo očekivanu akreditaciju od Agencije za kvalifikacije, tako da je od januara ove godine postao javno priznati organizator aktivnosti obrazovanja odraslih (JPOA), što znači da su državne institucije potvrdile kvalitet programa karijernog vođenja i savetovanja (KVIS), koji Edukativni centra sprovodi kroz Job Info centar u okviru projekta “Znanjem do posla“.

„Dobijanje rešenja u velikoj meri potvrđuje kvalitet naših usluga“, istakla je Violeta Stevović, izvršna direktorka Edukativnog centra.

Ona je podsetila da se zahtev za sticanje statusa JPOA za aktivnost pružanja usluga karijernog vođenja i savetovanja podnosi za savetodavni rad, informisanje korisnika usluga i obučavanje korisnika za veštine upravljanja karijerom.

„Put do dobijanja akreditacije nije bio jednostavan. Najpre je trebalo izgraditi tim karijernih savetnika, koji je osposobljen da korisnicima pruži kvalitetnu, pre svega stručnu uslugu. Taj proces je podrazumevao niz obuka kroz koje je naš karijerni tim prošao i kontinuiranu edukaciju iz oblasti KVIS-a koja i dalje traje jer se trudimo da pratimo sve savremene standarde iz ove oblasti. Druga stavka je sprovođenje usluga u adekvatnom prostoru. Naš karijerni centar poseduje sve uslove za sprovođenje individualnog karijernog vođenja i savetovanja, koji podrazumevaju apsolutnu zaštitu podataka korisnika“, objasnila je Stevović.

O ispunjenosti stručnih i logističkih uslova, istakla je, govori i pozitivni izveštaj prosvetne inspekcije bez kojeg ne bi bilo moguće dobiti ovaj status.

Postojanje ovakvog karijernog centra je veoma značajno za mlade iz Kruševca i Rasinskog okruga.

„Naš karijerni centar je uvek dostupan mladima, ukoliko su im potrebna neka razjašnjenja po pitanju karijere. Trudimo se da imamo aktuelne informacije sa tržišta rada i pratimo trendove iz oblasti ljudskih resursa i zapošljavanja, tako da mladima možemo pomoći i prilikom traženja posla, ali i prilikom sastavljanja radne biografije i propratih elemenata, kako bismo ih pripremili za izlazak na tržištu rada. Takođe, pomažemo im prilikom pronalaženja prakse“, naveo je Aleksa Pavlović, karijerni savetnik u Edukativnom centru.

Kao veoma važno i pozitivno on je podvukao to što mladi sa karijernim savetnicima mogu da razgovaraju u prijateljskom duhu, a da dobiju stručne i proverene informacije.

„Takođe, usluge su im dostupne bez ikakvih troškova, tako da mogu biti samo u dobitku“, dodao je on.

Dobijanje statusa javno priznatog organizatora aktivnosti obrazovanja odraslih (JPOA) Edukativni centar Kruševac postigao je uz podršku projekta „Znanjem do posla“, koji podržava Vlada Švajcarske u saradnji sa Vladom Srbije.

Tekst i foto: Jelena Božović / Uredila: Sandra Vlatković

Tekst preuzet sa sajta znanjemdoposla.rs