Kandidati uče novi zanat u Cinkari DOO

Četvorica polaznika u kruševačkoj „Cinkari“, tokom tromesečne obuke za zanimanje bravara, uče brušenje, obaranje ivica, obučavaju se za rad na različitim mašinama, poput peskara, bušilica, glodalica.

Njihov cilj je da, učeći na radnom mestu, steknu veštine potrebne za posao bravara i da nakon obuke ostanu da rade u ovom preduzeću.

Iako se školovao za posao mehatroničara, mladi Kruševljanin Jovan Micić (20) odlučio je da se prijavi na obuku u okviru programa „Znanjem do posla“ i da pokuša da nauči posao bravara.

„Zanimanje za koje sam se školovao je drugačije do ovoga. Prijavio sam se jer sam želeo da steknem radno iskustvo i da vidim da li mi taj posao odgovara“, rekao je Micić.

U pogonu smo ga zatekli u poslovima brušenja i turpijanja onih delova koji su prethodno vareni.

Još ne može da proceni koje mu se zanimanje više dopada, pogotovu jer za ono za koje se školovao i koje se smatra veoma traženim, praktično nije imao praksu.

„Zainteresovan sam da ostanem ovde da radim, ukoliko bude prilike“, potvrdio je Micić, iako je, kako je rekao, posao u principu težak.

Dragan Jašarević (33), školovao se za pekara. Ranije je radio u svojoj struci, ali je ipak odlučio da se prijavi za ovu obuku.

„Nisam imao posao, video sam ovo preko sajta i rešio sam da se prijavim. Otac mi je mašinbravar tako da ponešto znam o ovom poslu. Meni ovaj posao nije težak, sviđa mi se, mentori su dobri, objašnjavaju sve što treba“, rekao je on.

Želeo bi da nakon obuke ostane da radi u „Cinkari“. Ima troje dece i posao mu je neophodan.

„Radio sam u poslednje vreme privremeno, različite poslove. Ranije samo kao pekar radio godinu dana. Taj posao je čistiji, ali ne mogu da kažem da mi se više sviđa, jer ima treću smenu“, objasnio je Jašarević.

On smatra da je svaki posao dobar i da je važno da se nešto radi.

Obuka za zanimanje bravar traje tri meseca, a najveći deo čini praksa na konkretnom radnom mestu.

„Cinkara“ se uključila u program „Znanjem do posla“ kako bi obezbedila potrebne kadove za posao bravara. Fabrika ima 60-tak radnika, a bavi se zaštitom metala postupkom toplog cinkovanja i izradom metalnih konstrukcija.

Tekst i foto: Jelena Božović / Uredila: Sandra Vlatković

Tekst je preuzet sa sajta znanjemdoposla.rs