Konfekcija „Simić” obučava šivače po svojoj meri

Konfekcija „Simić” iz Kruševca, koja se od 2000. godine bavi proizvodnjom svih vrsta radnih odela, uključila se u program „Znanjem do posla” kako bi obučila nove kadrove za posao šivača.

U konfekciji „Simić“ potvrdili su da je teško doći do dobrih kadrova, te da je ovakav način obuke koristan.

„Naša konfekcija zapošljava 17 radnika, to je sve osoblje sa iskustvom iz nekadašnjih kruševačkih konfekcija, „Zvezde“ i „Jastre“. Nama je važno da upošljavamo mlađe radnike, što je vrlo teško. Do sada smo do novih radnika dolazili preko Nacionalne službe za zapošljavanje ili po preporuci i zaista smo imali smo sreće, jer kadrova za posao šivača nema dovoljno“, rekla je vlasnica konfekcije Gordana Radulović.

Ona je objasnila da su ranije na praksu dolazili đaci koji su se za ovo zanimanje školovali po dualnom sistemu, ali da nisu bili dovoljno zainteresovani da nauče posao:

„Taj sistem je dobro osmišljen, đaci su dolazili na praksu, ali nisu bili zainteresovani za ovaj posao, tako da smo odlučili da se uključimo u program Znanjem do posla.“

„Praktikanti koji su sada kod nas na obuci su veoma zainteresovani za učenje. Ako se dobro pokažu sigurno ćemo im ponuditi posao. Posebno je dobro to što se kroz obuku uče našem načinu rada i radu na našim mašinama, koje su savremene“, istakla je naša sagovornica.

Nova saznanja, osim polaznika obuke, dobijaju i njihove mentorke, starije koleginice koje su zadužene da ih obuče za rad u konfekciji.


Jelena Popović ima 20 godina radnog iskustva. Iako je tokom prethodnih decenija pomagala novim koleginicama koje su dolazile u konfekciju, sada je prvi put zadužena za nečiju obuku. Potvrdila je da je obuka, koju je ona kao mentorka pohađala u okviru programa „Znanjem do posla“, veoma korisna.

„Na obuci smo naučile kako treba da se ophodimo prema polaznicima, kako da im prenesemo znanje, kako da ovo što znamo prilagodimo njima“, objasnila je ova iskusna radnica.

Dragana Mladenović, takođe mentorka, koja ima 18 godina radnog iskustva u konfekciji, smatra da obuka za mentore, koju su njih dve pohađale, na neki način uobličava ono što su ranije radile kada bi u firmu došao neko nov.

„Dosta toga smo znale od ranije, ali jeste važno kada nam neko sa teorijske strane sve to približi i objasni. Saznale smo, pre svega, kako da se ophodimo prema učenicima, kako da im objasnimo sve ono što je planirano da nauči, koje su to mašine, da li obične, da li specijalne, koje su to operacije…“, precizirala mentorka Mladenović.


U Konfekciji „Simić“ za posao šivača trenutno se obučava troje praktikanata. Oni, tokom dvomesečnog programa, osim obuke na radnom mestu, pohađaju i 40 sati teorijske obuke.

Tekst i foto: Jelena Božović / Uredila: Sandra Vlatković

Tekst je preuzet sa sajta znanjemdoposla.rs