Na obuci mladi, ali teže zapošljivi

Za posao pomoćnog radnika u pripremanju i serviranju hrane u kruševačkom restoranu „Čarapanska meana“, u okviru programa „Znanjem do posla“, obučava se četvoro polaznika. Dvoje praktikanata pripada grupi mladih, a dvoje kategoriji teže zapošljivih. Svi oni, kroz ovaj projekat, treba da steknu nova znanja i veštine i tako povećaju svoje šanse za zaposlenje.

Marica Kostić (38), po struci je inženjer prehrambene tehnologije, već 13 godina je na evidenciji nezaposlenih. Kaže da nikada nije bila u stalnom radnom odnosu, nije radila u struci, ali je bila angažovana na privremenim i povremenim poslovima.

„Radila sam jedno vreme u proizvodnji, potom kao anketar, kao popisivač, sve su to bili poslovi po ugovoru. Nažalost, u struci nikada nisam radila. Prijavila sam se za ovu obuku kako bih se oprobala u kulinarstvu jer nikakvo prethodno iskustvo u vezi sa tim nemam. Do sada sam zaista zadovoljna, interesantno je, a teorijski časovi su mi veoma korisni. Koleginice i kolege su zainteresovani, objašnjavaju mi šta i kako treba da radim“, ispričala je Marica.

Iako je završila Poljoprivredno-veterinarsku školu u Rekovcu, smer za ekonomskog tehničara, Aleksandra Kostić (23) je odlučila da se prijavi za obuku za pomoćnog radnika u pripremanju i serviranju hrane.

„Nemam iskustvo u svojoj struci. Ekonomista ima suviše i ne može to svako da bude. Kada sam čula da postoji mogućnost da se dođe na ovu obuku odmah sam se prijavila. Pomažem u pripremanju jela, pravim salate za sada, jedino što ne volim da perem sudove“, kroz osmeh je rekla Aleksandra.

Smatra da su korisni i teorijski časovi i praktičan rad.

„Sve mi je novo i zanimljivo, želim da steknem iskustvo u ovom poslu“, dodala je.

Marina Ružić (25) trenutno vanredno završava četvrtu godinu srednje škole. Što se tiče obuke koju pohađa, prezadovoljna je.

„Želela sam da se bavim ovom profesijom, time se bavio moj brat, tako sam dobila ideju. Imam planove i ambicije da jednog dana otvorim nešto svoje, zato želim da završim srednju školu i da prođem ovu obuku“, rekla je ona.

Inače, obuka za posao pomoćnog radnika u pripremi i serviranju hrane traje ukupno 360 sati, a simultano teku teorijski časovi i praktičan deo.

Tekst i foto: Jelena Božović / Uredila: Sandra Vlatković

Tekst preuzet sa sajta znanjemdoposla.rs