Obuka na radnom mestu u Konfekciji “Simić” u Kruševcu

Troje praktikanata, kroz obuku na radnom mestu u kruševačkoj Konfekciji „Simić”, stiče znanje za posao šivača i mogućnost da, ukoliko dobro savladaju tajne tog zanata, dobiju posao.

Reč je o dvomesečnoj obuci koja se sprovodi u okviru programa „Znanjem do posla”, tokom koje praktikanti, osim praktičnog rada, imaju 40 časova teorijske obuke.

Ivana Vidojević (23) je po struci tehničar modelar odeće, ali se do sada nije bavila poslom za koji se školovala. Kada je čula za obuku odlučila je da se prijavi i osveži znanje stečeno tokom srednje škole.

„Ova obuka je dobra, prisećam se nekih delova koje sam učila u školi. Ovde, između ostalog, učim kako da uradim porub, kako da pakujem odevne predmete… Sve to se mnogo razlikuje od onoga što sam učila u školi. Praksa koju smo tada imali mnogo je drugačija, kao i mašine na kojima smo radili. Ovde radimo na savremenim industrijskim mašinama“, navela je Ivana.

Ona se nada se da će se, nakon završene obuke, zaposliti u ovoj konfekciji.


Isto razmišlja i Bogdan Spasojević (19), koga je, kako nam je ispričao, epidemija korone omela u tome da savlada zanat za koji se školovao.

„Po struci sam modelar odeće, ali sam do sada radio samo van struke. Nisam pokušavao da nađem posao u struci jer sam se plašio da će odmah da me stave da radim za mašinom, a moja generacija se školovala tokom korone i nismo ni imali praksu“, objasnio je on.

Ova obuka, za koju je saznao od druga, poslužila mu je, kako je rekao, da „popuni rupe u znanju“, odnosno da nauči ono što je sticajem okolnosti tokom školovanja propustio:

„Zadovoljan sam dosadašanjom obukom. Moja ideja i cilj je da ostanem ovde posle obuke. Za sada mi krojenje pravi najviše poteškoća, ali nadam se da ću sve savladati.“


Nakon mnogo godina tokom kojih je bila bez posla Ljiljana Marić (55) je odlučila da se prijavi na obuku i obnovi znanje o zanatu kojim se nekada bavila:

„Ranije sam radila u Konfekciji „Zvezda“, ali već dugo ne radim. Ova obuka, i teorijska i praktična, mnogo mi je koristila, jer je prošlo dosta godina, dosta toga se promenilo, a uvek ima nešto novo da se nauči, što važi i za one koji su sve ove godine radili.“

Potvrđuje da joj zaposlenje mnogo znači, jer se čovek koji radi oseća korisno i dobro.

Da će vrata Konfekcije „Simić“, širom biti otvorena za ovo troje praktikanata, ukoliko tokom obuke usvoje potrebna znanja i veštine, potvrđuje vlasnica preduzeća Gordana Radulović. Za sada je, kako nam je rekla, zadovoljna radom i zalaganjem praktikanata.

Pohvale za njihov rad imaju i mentorke, iskusne radnice ove konfekcije, Jelena Popović i Dragana Mladenović.

Inače, Konfekcija „Simić” je osnovana 2000. godine, šije sve vrste radnih odela, a zapošljava 17 radnika.

Tekst i foto: Jelena Božović / Uredila: Sandra Vlatković

Tekst je preuzet sa sajta znanjemdoposla.rs