Od virtuelnog do realnog posla – karijerno vođenje i savetovanje

Izvršna direktorka kruševačkog Edukativnog centra Violeta Stevović izjavila je da se, u okviru programa Znanjem do posla, u kontinuitetu unapređuju usluge karijernog vođenja i savetovanja, da u toj oblasti ima dosta noviteta, kao što su nove usluge, alati i oprema, kao i uređeni prostor, koji će biti objedinjeni u okviru Job info centra, čije otvaranje se očekuje tokom maja.

„U narednom periodu ćemo biti opremljeni dodatnom opremom koja omogućava pružanje nekih savremenijih metoda prikazivanja praktičnog iskustva i šta praktično određena zanimanja donose. Reč je o VR naočarama, u kojima su instalirani programi koji kroz virtuelnu realnost prikazuju šta podrazumeva, na primer, zanimanje zavarivač-bravar, rekla je Violeta Stevović.

Ona očekuje da će u okviru budućeg Job info centra usluge karijernog vođenja i savetovanja biti pružene većim broju mladih, pogotovu imajući u vidu da je nabavljena nova oprema, uvedeni novi alati i uređen prostor.

„Ove godine u fokusu je da kroz program Job info centra pružimo integrisane usluge mladima, koje se tiču njihovog karijernog razvoja“, rekla je Stevović.

Ona je objasnila da je reč o različitim uslugama prilagođenim uzrastu i potrebama podgrupa mladi njihovu orijentaciju prema određenim obukama na radnom mestu i njihovom ulasku na tržište rada.

„Jednim delom pružamo usluge karijernog vođenja i savetovanja mladima koji biraju svoj obrazovni put, na prelazu iz osnovnog u srednjoškolsko obrazovanje, ili iz srednjoškolskog na visoko obrazovanje. Takođe, za mlade koji su na putu prema zapošljavanju organizujemo, uz upotrebu različitih alata, poput Basic check testa i procene kompetencija, njihovu orijentaciju prema određenim obukama na radnom mesti i njihovom ulasku na tržište rada“, navela je naša sagovornica.

Ona je podsetila da je Edukativni centar, koji u Rasinskom okrugu sprovodi program Znanjem do posla, uredio i opremio multifunkcionalni Job info centar, u okviru koga postoji prostor i oprema za pružanje individualnih usluga karijernog vođenja i savetovanja i prostor u kome se organizuju grupne radionice i druge obuke, za koje mladi iskažu interesovanje, a doprinose njihovom karijernom razvoju, poput obuke za pisanje CV, za razgovore sa poslodavcem ili obuke za meke, prenosive veštine.

Takođe, u drugom delu prostora nalaze se laptopovi i oprema potrebna za grupni Basic check.

Inače, Edukativni centar je tokom prošle godine različitim uslugama karijernog vođenja i savetovanja obuhvatio više od 1.500 mladih iz Rasinskog okruga, a očekuju da ove godine premaše taj broj.

Tekst i foto: Jelena Božović / Uredila: Sandra Vlatković

Tekst je preuzet sa sajta znanjemdoposla.rs