Petoro mladih na obuci za konobara – šankera

Petoro mladih u Kruševcu, u okviru projekta „Znanjem do posla“, učestvuje u programu obuke na radnom mestu za posao konobar-šanker, koja traje devet nedelja.

Radu na konkretnim, praktičnim zadacima u jednom od tri kafića iz tog grada, koji su se do sada uključili u program obuke na radnom mestu, prethodila je teorijska obuka.

Polaznici, među kojima ima onih koji su se školovali za pomenuto zanimanje, ali i onih čije je formalno obrazovanje potpuno drugačije, saglasni su u oceni da su im teorijski časovi dragoceni i korisni.

Jovana Petrović (19) je završila je Ekonomsko-trgovinsku školu, na smeru komercijalista. Do sada nije radila i nestrpljiva je da oseti kako izgleda rad sa ljudima. S obzirom na to da nije našla posao u struci odlučila je da se prijavi za obuku.

„Za početak sam želela da upoznam nove ljude, nove kolege, da steknem znanje o jednom novom zanimanju, koje može da mi bude korisno u budućnosti. Ova teorijska obuka mi je veoma korisna, pogotovu jer nisam ništa znala o ovom zanimanju”, rekla je Jovana.

Posebno joj je interesantno to što je naučila koje se čaše koriste za koktele, koje za sokove, razne napitke, za kafe…

Iako je Teodora Pantelić (19) završila za ugostiteljskog tehničara, teorijska obuka, koju trenutno pohađa, joj je značajna.

„Smatram da kao grupa možemo da naučimo dosta toga, ovo nam je šansa da se edukujemo, da napredujemo, da steknemo dodatna znanja i radne navike.”

U poslu konobar – šanker želi da se oproba i Damnjan Stanojlović (18), koji se za zanimanje modni krojač školovao u kruševačkoj Politehničkoj školi „Milutin Milanković“.

„Odlučio sam da se prijavim na obuku jer mi je veoma interesantan ugostiteljski posao i rad sa ljudima. Zanimaju me različite vrste kafe, načini spremanja i kako se poslužuju. Ovo je bila prilika, nisam želeo da je propustim, jer je svako novo znanje važno”, ispričao je Damnjan, koji će praktičnu obuku imati u Kafiteriji „But“, poznatoj upravo po pripremanju više desetina vrsta kafe.

Nakon 40 sati teorijske obuke, petoro mladih će praktična znanja o poslu konobar-šanker sticati u „Paradox kafeu“, Kafiteriji „But“ i u kafiću „Besne gliste“. Obuka ukupno traje devet nedelja.

Tekst i foto: Jelena Božović / Uredila: Sandra Vlatković

Tekst preuzet sa sajta znanjemdoposla.rs