Realni susret sa zanimanjima “Future me”

Realni susret sa zanimanjima, u okviru projekta “Znanjem do posla”, jedan od najboljih načina da se mladima predstavi pred kojim je životni izbor fakulteta, ili posla kojim bi se bavili, održan je u Kruševcu, nakon dve godine pauze.

Reč je, podsetimo, o aktivnosti koja su se u okviru ovog projekta u tom gradu sprovodila do početka epidemije, a podrazumeva da se đacima završnih godina osnovne i srednjih škola, u neposrednom razgovoru, predstave osobe koje se bave određenim zanimanjima.

Susret organizovan u Kruševačkom pozorištu okupio je srednjoškolce iz tog grada, pred kojima su se našli predstavnici šest zanimanja, za koja su učenici u prethodnom periodu, u komunikaciji sa predstavnicima JOB INFO centra Kruševac, pokazali najveće interesovanje.

O tome kako izgleda njihov radni dan, šta je potrebno da bi se bavili tim poslom, koje su prednosti, a koje mane, mladima su govorili kriminalistička inspektorka Marija Ivanović, advokat Miloš Miladinović, specijalistkinja za digitalni marketing Marina Petrović, arhitektkinja Sofija Živić, programer Goran Jordović i strit art umetnik i grafički dizajner Petar Popović Piros.

Kriminalistička inspektorka, Marija Ivanović, je srednjoškolcima najpre objasnila koja je škola potrebna kako bi se bavili tim poslom, šta tačno podrazumeva njen posao, ali na jedno pitanje nije imala odgovor.

“Jedino nemam odgovor na pitanje kako izgleda jedan moj radni dan jer je svaki drugačiji. Kada krenem na posao ne znam gde ću tog dana biti, koliko ću raditi, da li sam u kancelariji ili na nekom terenu u Kruševcu ili nekom drugom delu Srbije. Moj posao je veoma dinamičan, neizvestan i odgovoran”, objasnila je ona.

Da njen posao ima prednosti i mane mladima je kazala specijalistkinja za digitalni marketing, Marina Petrović, preciziravši da je jedna od najvećih prednosti to što je posao veoma fleksibilan i što je ništa ne vezuje za mesto i vreme, ali da je mana to što je klijentima dostupna 24 časa, jer radi onlajn, a oni ponekad očekuju veoma ažurne odgovore.

Ana Stanković i Tanja Topličanin, učenice treće godine u Prvoj tehničkoj školi, smera elektrotehničar računara, došle su da saznaju detalje o tim zanimanjima.

“Verovatno ću posle srednje škole upisati neki fakultet, još ne znam koji upravo zato mi je ovaj susret koristan. Grafički dizajn ili veb programiranje su mi najinteresantniji”, rekla je Ana.

Njena drugarica Tanja, međutim, planira da se posle srednje škole bavi grafičkim dizajnom i zato joj je bilo važno da čuje iz prve ruke kako to izgleda.

O grafičkom dizajnu sam se već informisala, jer moja sestra ima prijatelje koji se time bave, ali sam ovde htela da čujem kako izgleda radni dan grafičkog dizajnera, koliko treba da radi, kolika je zarada, da vidim koliko će teško da mi bude ukoliko se odlučim da se bavim ovom poslom”, objasnila je ona.

Mitra Petrović i Sara Mijajlović, učenice su druge godine kruševačke Gimnazije, društveno jezičkog smera, a došle su jer nisu sigurne šta bi studirale.

Ne znam šta bih upisala posle srednje škole i htela sam da čujem od njih kako izgleda kada se bave tim poslom”, rekla je Mitra koju najviše za sada zanimaju Policijska akademija i DIF.

Za Saru je važno to što su na Realnom susretu prisutni advokat i policijski inspektor, a su zanimanja koja su je za sada najviše interesovala.

Obe su ranije, pri kraju osnovne škole, dolazile na Realne susrete, tada u susret upisu u srednju školu. Bilo im je tada korisno, te su odlučile da ponovo dođu.

Ilija Jovanović, programski direktor „Edukativnog centra“, organizacije koja u Rasinskom okrugu sprovodi projekat “Znanjem do posla”, rekao je mladima da se ta organizacija trudi da stvori podsticajno okruženje, te da im pomogne u izboru karijernog puta.

Preuzeto sa sajta znanjemdoposla.rs

Tekst i foto: Jelena Božović / Uredila: Sandra Vlatković