Uz VR manji rizik za pogrešnu odluku

Iskustvo korišćenja VR naočara, kako bi se upoznali sa zanimanjem varioca, za dvoje mladih iz Kruševca je veoma realno i neobično, a zadovoljni su i što ne moraju da idu u veće gradove kako bi koristili ovakva tehnološka dostignuća.

Prednosti virtuelne relanosti mladi od nedavno mogu da koriste u kruševačkom Edukativnom centru, kako bi, u okviru programa „Znanjem do posla“, lakše otkrili svoje profesionalne sklonosti.

Tadija Jevtić, završio je osmi razred, upisaće neki od smerova u Prvoj tehničkoj školi. Kada poraste želi, kako je rekao, da se bavi poslom u kome neće zavisiti od drugih:

„Hoću da se bavim poslom u kojem mogu sam da određujem šta ću da radim, zato je bitno da naučim što više stvari. Iskustvo varenja mi je značajno jer sam video da nije toliko teško da se povuče prava linija dok se vari. Imao sam osećaj da sam zaista tamo. Sviđa mi se što sada mogu u Kruševcu da koristim VR i ne moram da idem u veće gradove da bih pratio tehniku.“

Na upisu u srednju školu Magdaleni Lukić je prva želja prirodno-matematički smer u Gimnaziji, želi da se bavi kreiranjem igrica. To je nije sprečilo da se, uz pomoć VR tehnologije, „oproba“ u poslu varioca.

„Taj posao je veoma interesantan. Najviše mi se svideo robot koji me prati kroz iskustvo, dopada mi se to što je duhovit i što na pogrešne izbore u aplikaciji ima smešne komentare. Ne mogu da ocenim koliko je iskustvo realno, jer nisam nikada gledala kako se vari u nekoj fabrici, ali sam bila uverena da sam zaista tamo.“

Aleksa Pavlović, koji je u okviru programa „Znanjem do posla“ u kruševačkom Edukativnom centru angažovan kao karijerni savetnik, podsetio je da je, kroz upotrebu VR tehnologije, Job info centar, koji radu u Edukativnom centru, osposobljen da mladima pruži realistična iskustva različitih zanimanja.

„Kroz virtuelne simulacije, mladi mogu da dožive realistična radna okruženja i izazove različitih zanimanja. Ova interaktivna iskustva pružaju im priliku da testiraju svoje sposobnosti i interesovanja, a istovremeno stiču uvid u stvarne zahteve i mogućnosti koje određeno zanimanje pruža“, naveo je on.

Trenutno, ovaj Job info centar koristi platformu VR okruženja za zanimanje varilac, koja je razvijena u okvirima projekta E2E.

„Pokazalo se da je interaktivno okruženje u kojem se mladi mogu upoznati sa svim alatima koji se koriste u tom poslu ohrabrujuće za razmišljanje o zanatskim poslovima, ali su u fazi razvoja i mnoga druga zanimanja. Ovaj napredan pristup ne samo da smanjuje rizik od pogrešnog izbora karijere, već podstiče mlade da se oprobaju u novim oblastima i pronađu nove mogućnosti“, rekao je Pavlović.

Istakao je da kroz kombinaciju VR tehnologije i stručnog vođenja, Job Info Centar u Kruševcu omogućava mladima da otkriju svoj profesionalni put na inovativan i zanimljiv način.

„Ova nova era karijernog vođenja obećava da će osnažiti mlade ljude i pomoći im da ostvare svoje profesionalne ambicije“, zaključio je karijerni savetnik iz kruševačkog Edukativnog centra.

Tekst i foto: Jelena Božović / Uredila: Sandra Vlatković

Tekst preuzet sa sajta znanjemdoposla.rs